Windows 10, de jongste update van Microsoft is met gemengde geluiden ontvangen. Microsoft gaat behoorlijk ver om klanten over te halen om op de Windows 10-trein te springen. Wie Windows 7 of 8.1 draait, kan tot 29 juli 2016 gratis overstappen. En die doelgroep heeft inmiddels ook via Windows Update een officiële uitnodiging ontvangen die nu als een in het wit uitgevoerd Windows-vlaggetje op je taakbalk geprikt is. Maar is het ook echt verstandig om die uitnodiging te accepteren?
Er zijn zeker 10 redenen te bedenken om dat toch maar niet te doen. Microsoft steekt niet onder stoelen of banken dat het graag ziet dat iedereen zo snel mogelijk overstapt naar Windows 10. Dat heeft deels te maken met de pijnlijke ervaringen met Windows XP, dat zelfs een jaar nadat het over de uiterste houdbaarheidsdatum is, nog op veel plaatsen in gebruik is. Maar het zou Microsofts leven ook enorm vergemakkelijken als het niet meer met zo veel Windows-versies rekening zou hoeven houden als nu het geval is. En het kan zich natuurlijk ook beter profileren, wanneer het gebruikers van zijn vlaggenschipproduct steeds een moderne gebruiksomgeving kan bieden.
Mirage zette de voors en tegens voor u op een rijtje:
Voor Windows 10:
Het is gratis
Wie Windows 7 met Service Pack 1 of Windows 8.1 heeft, kan gratis overstappen. Dat is een niet te versmaden voordeel. ‘In de winkel’ kost Windows 10 €119 euro. (geldt tot 28 juli 2016!)
10 jaar lang gratis updates
Microsoft belooft Windows 10 de komende 10 jaar – tot 14 oktober 2025 – zonder bijkomende kosten te voorzien van patches én functionele verbeteringen. Het apparaat waarop je het gebruikt zal eerder ter ziele zijn dan je kopie van Windows-10.
Snelheid
Windows 10 start veel sneller op dan Windows 7. Wie graag computerspelletjes speelt, zal profiteren van DirectX12, de nieuwe ‘engine’ voor het genereren van 3D-beelden. Deze kan tot 2 maal zo krachtig zijn dan de voorganger.
Verbeterde beveiliging, browser en apps
Microsoft heeft de beveiligde opstartfunctie in Windows 8 nog verbeterd. Met Windows Hello introduceert Microsoft biometrische authenticatie voor het ontsluiten van je apparatuur. En met Windows 10 levert Microsoft een nieuwe browser: Edge. Eerste testen tonen dat Edge goed presteert, vele malen beter dan Internet Explorer. Ook de Apps zijn vernieuwd. Over de hele linie is verbetering te zien ten opzichte van Windows 8. De functies zijn toegankelijker gemaakt, en de vensters waarin ze openen zijn nu ook qua vorm aan te passen. Met name over de verbeteringen in mail, de agendafunctie en Maps zijn recensenten te spreken.
Een intelligente spraakassistent
Met de spraakassistent Cortana heeft Microsoft een nieuwe standaard gezet. Recensies zijn lovend over de kwaliteit, met name ook op het vlak van de integratie met het besturingssysteem. Qua ontwikkeling ligt Cortana voor op Apples Siri en Google Now, menen velen.
Eén nadeeltje: in Nederland zullen we er nog even op moeten wachten, omdat een Nederlandstalige versie nog ontbreekt.
Eén besturingssysteem voor al je apparaten
Windows 10 werkt in essentie op de verschillende platformen hetzelfde, en dat maakt het makkelijker om met verschillende apparaten te werken. Dankzij Continuum schakelt Windows 10 daarbij automatisch over op de gewenste modus. De lay-out van het scherm wordt automatisch aangepast om de vinger-bediening te vereenvoudigen. Het startscherm en apps starten dan in een volledig scherm. Detecteert Windows 10 een toetsenbord en muis, dan krijgt de gebruiker een pop-up met de vraag of hij in desktop-modus wil werken. Haal je muis en toetsenbord weg, dan krijg je de keus om voor de tablet-modus gaan.
Eenvoudig samenwerken met je smartphone en tablet
Met Phone Companion-app maakt Windows 10 het heel eenvoudig om je iOS- of Android-apparaat te koppelen aan je Windows 10-apparaat. Dat maakt het mogelijk om foto’s op je smartphone of tablet rechtstreeks te bekijken op je pc, op alle apparaten muziek te beluisteren via OneDrive, OneNote-materiaal te bekijken of te werken in Office-bestanden – als je de juiste apps geïnstalleerd hebt – en Cortana gebruiken.
Virtuele desktops
Het kan heel handig zijn om tussen verschillende werkbladen te kunnen schakelen; het lijkt dan net of je systeem meer schermen heeft, zonder dat je die schermen fysiek op je bureau hoeft te hebben staan. Windows 10 biedt die mogelijkheid met een klik of druk op de taakbalk.
Tegen Windows 10:
Je pc draait prima zo
‘If it ain’t broke, don’t fix it’ geldt zeker ook voor computers. Het aanbrengen van veranderingen in de configuratie kan onverwachte gevolgen hebben. Misschien niet onoplosbare problemen, maar pc-problemen consumeren in de regel wel veel tijd. Natuurlijk kan Mirage u hierbij helpen.
Je hebt geen zin je een nieuw interface eigen te maken
In Windows 10 keert het startmenu terug dat we allemaal kennen uit Windows-versies voor Windows 8. Maar daarmee is niet gezegd dat alles in Windows 10 net zo werkt als in Windows 7, of zoals in Windows 8.1. Wie overstapt naar een nieuwe Windows-variant, moet accepteren dat hij of zijn van tijd tot tijd misgrijpt op zoek naar een bepaalde functie.
Je bent huiverig voor vastlopers en storingen
Windows 10 lijkt nog niet echt klaar. Microsoft heeft de laatste weken voor publicatie in hoog tempo nieuwe tussenversies – zogenaamde builds – uitgebracht, en dat ging niet altijd goed. De nieuwe browser Edge lijkt ook nog wel wat werk te kunnen gebruiken.
Je vreest problemen door de gedwongen updates
Met Windows 10 kunnen gebruikers niet meer kiezen of ze een update willen accepteren; Microsoft wil zijn Windows 10-platform zo veel mogelijk gelijktrekken. De ervaringen van de insiders leren, dat langs deze weg ook updates verspreid worden die voor problemen zorgen.
Je gebruikt applicaties die niet klaar zijn voor Windows 10
Mainstream-applicaties zullen ongetwijfeld wel draaien. Maar sommige software-ontwikkelaars zullen hun applicatie niet op tijd geschikt hebben gemaakt voor Windows 10. Check dat dus eerst terdege, en let vooral op wanneer je soms op je eigen pc of laptop werkt met de zakelijke toepassingen van je bedrijf. Daar is het risico op problemen het grootst.
Je gebruikt oude randapparatuur
Wie oude randapparatuur heeft staan, kan er niet van uitgaan dat die zonder problemen of überhaupt werkt onder Windows 10.
Je systeem zit op het randje van wat Windows 10 vraagt
Een pc die Windows 7 kan draaien, kan ook Windows 10 aan. Maar het is niet gezegd dat je systeem lekker draait als het net aan de minimumeisen voldoet. Nieuwe functies zoals de spraakassistent Cortana zullen – als die eenmaal in het Nederlands beschikbaar zijn – vast ook niet draaien op systemen die nu Windows 7 net aankunnen.
Je bent gehecht aan onderdelen die verdwijnen
In Windows 10 verdwijnen de desktop gadgets die in Windows 7 geïntroduceerd werden, en ook het Windows Media Center is verdwenen. Wie daaraan gehecht is, kan dus beter niet overstappen. Ook een DVD-speler ontbreekt. Die wordt nog wel toegevoegd, maar tot die tijd moet men daarvoor software van een andere partij gebruiken.
Je kunt maar kort terug
In de Technical Preview zat een optie om makkelijk terug te gaan naar de vorige versie van Windows die je gebruikte. In de meest recente builds is die verdwenen. In een toelichting op het verdwijnen van die optie zei Microsoft dat het wel mogelijk zal zijn om terug te schakelen, maar dat dat dan binnen een maand moet gebeuren. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is onduidelijk. Maar dat je daar nog eens zo lang mee bezig bent als met de installatie, lijkt waarschijnlijk.
Je zit niet op een schopstoel
Windows 7 en 8 worden nog lange tijd ondersteund. Windows 7 – als je Service Pack 1 hebt geïnstalleerd – tot 14 januari 2020, Windows 8.1 tot 10 januari 2023. Dat is waarschijnlijk langer dan de levensduur van je huidige pc of laptop; de kans dat je later alsnog Windows 10 moet kopen is uit te sluiten.
Mirage heeft alle kennis in huis om je te informeren over de voor en tegens van de laatste update Windows 10. Neem contact met ons op voor meer informatie.