Skip to content

Datalekken zijn erg. En dankzij de meldplicht van datalekken ook openbaar. Misschien denkt u er van tevoren niet over na, maar een datalek kan enorme financiële gevolgen hebben. Een pas verschenen rapport geeft aan dat de gemiddelde kosten van een datalek op zo’n 4 miljoen euro uitkomen. Dit tegen 3,8 miljoen in 2015. Er zijn ontelbare factoren die meespelen om de kosten van een datalek werkelijk te berekenen. Het is handig om hier van te voren over na te denken en uw ICT-oplossingen hier op aan te passen. Computerworld zette een aantal factoren op een rijtje om de echte kosten voor een datalek binnen uw organisatie te berekenen.

1: Locatie, munteenheid en bedrijfsgrootte

Wisselkoersen en munteenheden zijn van belang voor bedrijven die internationaal opereren. Ook de hoeveelheid data die binnen uw bedrijf gebruikt wordt heeft weerslag op de kosten van een eventueel datalek. Hoe meer data, hoe meer schade. En als uw organisatie groter is, dan zijn de kosten ook hoger.

2: Soort data die je verloren bent

Alleen e-mailadressen lekker is minder erg dan persoonlijk gevoelige informatie en zal je dan ook minder kosten. Hoe gevoeliger de data (denk aan patiëntgegevens, betaaldata en andere klantdata) hoe kostbaarder het lek is. Je kan bijvoorbeeld bij het verliezen van betaalkaart informatie aansprakelijk worden gesteld voor de financiële schade en het lekken van patiëntgegevens kan zware boetes tot gevolg hebben.

3: Locatie van het lek

Lekken die optreden tijdens samenwerkingen met derden zijn over het algemeen het kostbaarst. Mocht het lek intern gebeuren dan is de schade makkelijker op te sporen. Met een derde partij kan het lastiger en duurder worden om aansprakelijkheid et cetera te bewijzen.

4: Operationele kosten

Een datalek of incident kan de algehele bedrijfsvoering stilleggen en dit kan bijvoorbeeld voor winkels en servicebedrijven met openingstijden klanten weg jagen. Men loopt winst mis.

5: Gevolgen

Helaas kan de nasleep ook geld kosten. Als een datalek is ontstaan door slechte beveiliging of slecht beleid, dan moet hierin geïnvesteerd worden om dit te verbeteren. Hard- en software en misschien zelfs mensen moeten worden vervangen. Dit kost geld.

6: Kosten voor onderzoek

Bovendien moet u een gespecialiseerd bedrijf inhuren om te onderzoek waar het lek vandaan komt. Misschien moet zelfs de recherche ingeschakeld worden.

7: Imago schade

Een van de grootste kostenposten kan zijn dat het publiek en de klanten geen vertrouwen meer heeft in de producten of diensten. Dit gezichtsverlies kan funest zijn voor bedrijven. De winst, omzet en aandelen van uw bedrijf kunnen in gevaar komen.

Het is dus van enorm belang dat datalekken worden voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen! Neem contact op met Mirage voor meer informatie over onze beveiligingsoplossingen.

 

 

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top