Skip to content

Mailtjes verzonden vanuit de naam van collega’s of organisaties die vragen of je geld over kunt maken of op een linkje wilt klikken: het komt vaak voor. Veel mensen lezen snel een mail, zien iets bekends en klikken zonder het door te hebben op onbeveiligde “phishinglinks”. Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker om de nep e-mails echt te laten lijken. Welke gevolgen brengen phishingmails met zich mee en is uw organisatie hier voldoende tegen beveiligd?

Wat zijn phishingmails?

Phishingmails zijn nep mails die ontworpen zijn door cybercriminelen om de ontvanger te misleiden. Dit zetten ze vaak in om persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens te achterhalen. Deze mails lijken vaak legitiem omdat ze zogenaamd van bekende organisaties komen zoals banken, bedrijven of overheidsinstellingen. Het versturen van phishingmails valt onder cyberaanvallen en het aantal slachtoffers hiervan neemt steeds meer toe.

Toename van cybercriminaliteit met phishingmails

Deze manier van cybercriminaliteit is sterk toegenomen afgelopen jaren. Cybercriminelen worden steeds beter in het ontwikkelen van geavanceerde phishingtechnieken. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld social engineering-technieken zoals:

  1. Spear phishing. Dit is een gerichte vorm van phishing waarbij cybercriminelen zich richten op één specifiek persoon binnen een organisatie. Hierbij gebruiken ze persoonlijke informatie om een geloofwaardige mail te creëren die gericht is aan het slachtoffer.
  2. Pretexting. Hierbij doen de criminelen zich voor als iemand anders om zo toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Denk hierbij aan een werknemer die hulp nodig heeft om in te loggen op een bedrijfsnetwerk.
  3. Baiting. Bij deze techniek wordt er iets aangeboden aan het slachtoffer via een link om zo bij de gegevens te komen, bijvoorbeeld een link voor een online enquête.

Phishingmails vormen een groeiend probleem voor veel organisaties en het is belangrijk dat zij zich tegen deze vorm van cybercriminaliteit beschermen. Dit kan bijvoorbeeld door te investeren in technologische beveiligingsmaatregelen. Mirage helpt bij deze maatregelen en verzorgt trainingen, zodat uw medewerkers phishing herkennen en bewust worden van de gebruikte technieken.

Maak uw organisatie bewuster en veiliger

Bij Mirage vinden wij de veiligheid van uw organisatie topprioriteit en zorgen we voor waarborging van al uw bedrijfsgegevens. Door onze kennis en ervaring zorgen we samen voor een goed beveiligde toekomst. Graag gaan we het gesprek aan, neem contact op via support@mirage.nl of bel naar 0207522290.

Lees ook:

https://mirage.nl/spear-phishing-let-op-e-mail-virussen/

https://mirage.nl/cyber-aanvallen-verplicht-melden/.

https://mirage.nl/meervoudig-autoriseren-betere-veiligheid-bedrijf/

Delen op

Gerelateerde berichten

NIS richtlijnen

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw organisatie?

Bent u al bekend met de NIS2-richtlijn? Deze Europese richtlijn voor cybersecurity is vorig jaar…

Lees meer

9 maanden gratis printen met Mirage ICT Services

Een verslag, nieuw contract of aantekeningen van de vergadering printen. Af en toe is het…

Lees meer

Alle voordelen van in de Cloud werken

Elk bedrijf heeft zijn eigen manier van werken en eigen platformen waar bestanden en documenten…

Lees meer

Een blijvende trend: het tekort aan ICT personeel

De ICT sector is één van de sectoren in Nederland waar structureel tekort is aan…

Lees meer
Back To Top