Skip to content

Malware is helaas een hot topic van 2017. Na de massale aanval in mei van WannaCrypt kwam deze maand de aanval van de op Petya lijkende aanval die onder meer Maersk in Rotterdam onderuithaalde en veel problemen creëerde in Oekraïne. De malware die prompt NotPetya werd genoemd, versleuteld computers waardoor ze onbruikbaar worden. En het graaft zich diep via een besmet systeem die in bij de netwerken, waardoor de andere computers ook besmet raken. Vijf vragen over NotPetya die van belang zijn voor uw organisatie.

  1. Wat is het voor een soort malware?

Het gaat om ransomware die veel lijkt op de bekendere versie Petya, maar het is waarschijnlijk een nieuwe variant. Kaspersky Lab, de beveiligingsspecialist concludeert dat na zorgvuldig onderzoek.

  1. Hoe verspreidt de ransomware zich?

Het eerder gebruikte SMB-exploit die de NSA jaren gebruikte om Windows computers over te nemen werd ook deze keer gebruikt. Let er dus extra op dat je virusscanners up to date zijn zodat dit gat gedicht is met de juiste Windows Patch.

  1. Wie werden geraakt?

Het lijkt een kleinere groep dan na de WannaCrypt aanval, maar het valt op dat eerst de grote namen onderuit zijn gehaald. Maersk bijvoorbeeld kon veel van de vrachtschepen niet laten vertrekken. En ook de na-effecten van deze aanval zijn groter.

  1. Waar komt de aanval vandaan?

Wie erachter zat is misschien niet eens interessant, het waarom is vooral intrigerend. Was het wel ransomware? WannaCrypt had een betalingssysteem wat totaal niet paste bij de malware, en NotPetya lijkt hetzelfde te zijn. Het effect, maar misschien ook het doel, lijkt vooral verstoring te zijn van het dagelijks leven.

  1. Belangrijkste: wat kunt u doen tegen dit soort aanvallen?

Zorg dat al uw machines de juiste updates hebben ontvangen maar ook dat uw netwerk goed beveiligd is. Let op met het openen van verdachte bijlagen, zelfs als deze zijn verzonden door een ontvangers die u kent. Zorg voor goede back-ups van al uw systemen.

Lees meer tips in ons volgende artikel!

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top