Skip to content

Al vier jaar lang woedt er een bittere, bijna onopgemerkte strijd tussen Microsoft en de Amerikaanse Overheid. Deze strijd wordt door mensen in de IT-wereld nauwlettend in de gaten gehouden want de uitkomst kan verstrekkende gevolgen hebben voor iedereen, voor de privacy van elke doodgewone internetgebruiker op deze wereld. Bovendien kan het uitlopen tot een diplomatieke rel tussen Europa en Amerika. Een spannende strijd dus, waar eigenlijk niet zo veel mensen van op de hoogte zijn.

Wat is er aan de hand?

Het geschil gaat erover of de Amerikaanse regering het recht heeft om data opgeslagen op een Ierse server op te vragen en in te zien. Dankzij zo wel de ‘Patriot Act’ als de Foreign Intelligence Surveillance Act kunnen Amerikaanse instanties toegang krijgen tot data van een Amerikaans bedrijf, zelfs op Buitenlands territorium. Microsoft is een Amerikaans bedrijf, en dus zou de Amerikaanse overheid toegang moeten krijgen tot de data in Ierland, volgens Amerika. Microsoft is het hier niet mee eens en gaat het gevecht aan en zegt dat de Amerikanen geen recht hebben op data uit een ander land. Deze data is immers beschermt door de rechten uit dat land. Inmiddels is de strijd zo bitter geworden dat de Supreme Court tussenbeide is gekomen.

Consequenties voor Europa en Nederland

Met de nieuwe Trump regering is het zeker mogelijk dat Amerika deze zaak gaat winnen. Mocht dit gebeuren dan betekent dat data van bedrijven als Google, Microsoft maar ook Yahoo niet meer veilig is. De consequenties kunnen desastreus zijn voor Amerikaanse bedrijven die in het buitenland opereren, omdat consumenten weten dat hun data niet veilig is. Tevens zullen Amerikaanse bedrijven zich in de onmogelijke positie bevinden waarin ze zich aan de Europese regelgeving moeten houden, maar ook naar Amerika luisteren. Hoe gaan bedrijven zoals Google en Microsoft hier mee om? In Nederland voldoen Office 365 en Azure bijvoorbeeld nog niet aan de WPB zoals eerder beschreven in ons artikel van 26 april jl. Voor de overgangsperiode die tot 25 mei 2018 loopt moet hier een oplossing voor komen. Maar wat gebeurt er met de data die voor die tijd is opgeslagen?

Mirage houdt deze ontwikkelingen goed in de gaten voor u!

 

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top