Skip to content

Bent u bekend met het fenomeen ‘Easter eggs’? Deze paaseitjes zijn niet alleen aanwezig tijdens Pasen, maar het hele jaar door. Ze hebben één ding gemeen met de paaseieren tijdens de feestdagen; ze zijn niet zo makkelijk te vinden.

Wat zijn het dan?

Bij computerprogramma’s komen deze easter eggs te voorschijn als er iets speciaals in woorden getypt wordt, een bepaalde combinatie toetsen wordt gebruikt, of als men op een bepaalde manier ergens naar toe navigeert. Deze grapjes zijn er gebouwd door de programmeurs. Je komt ze tegen in de Microsoft office programma’s, Windows zelf, maar ook computerspelletjes en Google doen mee. De laatste die mee doet aan de easter egg trend is Tesla, van de elektrische auto’s. Als men tijdens het laden 10x op de laadknop drukt laat de oplader een regenboogkleurig patroon zien.

Google

Google easter eggs zijn simpel te vinden; kwestie van iets typen en je krijgt resultaat. Probeer maar eens ‘askew’ te typen en kijk wat er gebeurd! ‘super mario bros’ laat je een stukje van het bekende Nintendo spelletje spelen. Ook ‘anagram’, ‘zerg rush’ (alleen mobiel) en ‘a long time ago in a galaxy far away’ geven erg grappige zoekresultaten. Probeer maar eens!

Windows

Behalve dat de nieuwe voice assistent Cortana veel easter eggs heeft (‘what do you look like?’ ‘who’s your daddy’) zijn en in het besturingssysteem zelf ook grapjes te vinden. Bij oudere versies van Windows kon je Pinball spelen in Word en vond je lijstjes van Amerikaanse vulkanen verborgen in screensavers, bij Windows 10 wordt het nog rustig gehouden. Wist je bijvoorbeeld dat bij ctrl + alt + D+ pijtje naar benden, je scherm omdraait? Best grappig!

Kent u er nog een paar? Bent u er toevallig wel eens eentje tegen gekomen? Soms kan het schrikken zijn als u er niet actief naar op zoek bent. Misschien denkt u dat het een virus is. Maar als uw computer, server en cloud voldoende beschermd zijn heeft u niets te vrezen.

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top