Ga naar hoofdinhoud

Het maakt tegenwoordig niet meer uit hoé goed uw wachtwoorden en persoonsgegevens zijn beveiligd, de kans op online fraude wordt steeds groter. Het feit dat iedereen en alles tegenwoordig online is, neemt gevaarlijke risico’s met zich mee. Veel bedrijven spelen hierop in met tweestapsverificaties in apps of inlogpagina’s, maar toch zijn fraudeurs u te snel en slim af. De methodes die zij gebruiken worden steeds innovatiever. Wij geven u daarom drie tips om fraude te voorkomen.

Fraudeurs spelen in op actualiteit

Uit onderzoek van De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat fraudeurs in de eerste helft van 2022 in een steeds sneller tempo hun fraudemethodes afwisselen. Dit zetten ze vaak in op de actualiteit, denk aan de energiecrisis of ‘antibacteriële bankpas’ tijdens de coronaperiode. Met het inspelen op de actualiteit en het snel verwisselen van fraude tactiek, maken fraudeurs mensen veel geld afhandig.

Een trend die onder de fraudeurs vaak voorkomt, is dat ze zich voordoen als een familielid die een nieuw telefoonnummer heeft om zo te vragen geld over te maken. Dagelijks trappen hier veel mensen in en maken ze geld over naar een vals rekeningnummer. Er wordt vaak ingespeeld op het vertrouwen van de mensheid waardoor er snel overstag wordt gegaan om dat geld tóch over te maken. Fraude kan daarom iedereen overkomen. Het is daarom goed om uzelf en goed in te lezen om zo fraude op de werkvloer te voorkomen.

Tips om fraude te voorkomen

Fraude komt steeds meer voor en waarschijnlijk brengt u veel tijd door op het internet. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u fraude voorkomt. Wij geven u tips om op een veilige manier online te zijn:

  1. Doe onderzoek naar de afnemer van het geld. Wanneer u bij een webshop besteld of een betaalverzoek krijgt via een mail/ sms is het belangrijk om te weten naar wie u het geld overmaakt. In het register van de Kamer van Koophandel kunt u het bedrijf opzoeken en de daarbij behorende eigenaar en bankrekeningnummer. Controleer daarnaast of er meldingen zijn gedaan bij Pagina Internetoplichting.
  2. Bekijk op welke manieren u kunt betalen. Bij het kopen van producten via een particulier is PayPal een veilige optie. Hier krijgt u uw geld terug wanneer u de aankoop niet ontvangt. Wilt u liever met creditcard betalen? Ook dan krijgt u het aankoopbedrag terug. Daarnaast bent u nooit verplicht om vooraf te betalen.
  3. Bewaar zoveel mogelijk gegevens. Leg alles vast, print gegevens uit en maakt print screens van aankopen, bestellingen en bevestigingen zodat u altijd genoeg bewijs heeft liggen.

Bent u goed geïnformeerd over de gevaren van fraude?

Wilt u meer informatie over hoe u fraude kunt voorkomen of heeft u vragen over andere diensten van Mirage? Neem dan contact met ons, wij helpen u graag.

Fraude wordt steeds innovatiever

Delen op

Gerelateerde berichten

Privacy en veiligheid

Nederlanders vinden privacy belangrijker dan veiligheid

‘’Ik heb toch niks te verbergen, van mij mag iedereen alles zien hoor. Waarom zou…

Lees meer

23 november: teamwork makes the dreamwork

Op woensdag 23 november heeft Mirage ICT Services een teamochtend, waarbij teambuilding centraal staat. Bij…

Lees meer

Ruil uw oude Apple apparaten in en ontvang korting op een nieuw product van Apple

Worden uw Apple apparaten op kantoor na een aantal jaar ook steeds langzamer en zijn…

Lees meer
datacloudplatformen

Datacloudplatformen verzamelen alles op 1 plek

Steeds meer bedrijven maken gebruik van data om op grote schaal datagedreven te werken. Bij…

Lees meer
Back To Top