Skip to content

‘’Ik heb toch niks te verbergen, van mij mag iedereen alles zien hoor. Waarom zou je je zorgen maken over privacy als je niks fout doet.’’ Dat wordt vaak geroepen door mensen wanneer het gaat om privacy op het internet. Veel mensen weten niet dat er, ondanks dat het volgens henzelf geen belangrijke informatie is, informatie online staat dat schadelijk kan zijn.

Waarom is privacy zo belangrijk?

Privacy is om verschillende redenen belangrijk, maar bovenaan het lijstje staat toch wel in welke mate uw informatie wordt gedeeld met anderen. Privacy is het vermogen om zelf te bepalen wanneer, hoe en in welke mate informatie over u wordt doorgegeven aan anderen. Wanneer dit zonder uw goedkeuring gebeurt is dit dan ook strafbaar.

Veel criminelen verzamelen persoonsgegevens om deze voor veel geld door te verkopen aan bedrijven die vervolgens weer kunnen inspelen op uw wensen en behoeften. Dit leidt vaak tot het aanschaffen van producten en/of diensten die niet nodig zijn. Dit klinkt nog niet zo ernstig, maar het kan ook zijn dat ze in handen komen van financiële informatie waarmee ze bijvoorbeeld uw bankrekeningen kunnen leeghalen en misdrijven plegen met uw naam erbij. Dit voorkomt u door op een zorgvuldige manier met uw persoonsgegevens en gevoelige informatie om te gaan.

Veiligheid is vaak in disbalans met privacy

Als mensen denken aan veiligheid denken zij snel aan de overheid die de macht op zich neemt. Denk aan het feit dat de overheid meer data wil over haar burgers, bijvoorbeeld het feit dat u altijd moet kunnen identificeren. Hier houdt het niet bij op. Veel instanties kunnen, vanuit veiligheidsredenen, in uw persoonsgegevens dossier met o.a. medische informatie. Instanties zoals de Politie en Justitie hebben sneller toegang tot private informatie, hierdoor kunnen zij cases sneller oplossen. Wat mensen vaak vergeten is dat hiervoor ook privacy opgeofferd moet worden, maar hoe veilig is dat?

Veel bedrijven hebben rondom privacy en veiligheid een beroepsgeheim akkoord moeten tekenen. Dit houdt in dat er gezwegen moet worden over alles wat er bij de uitoefening van het beroep gebeurt, denk aan wanneer een arts iets persoonlijks te weten komt over een patiënt. De enige uitzondering wanneer het beroepsgeheim niet van toepassing is, is wanneer er iemand in levensgevaar is.

Wilt u weten hoe u uw veiligheid én privacy blijft waarborgen?

Wilt u meer informatie over de veiligheid én privacy van u en/of uw bedrijf, en hoe u deze kunt waarborgen? Onze Miragisten staan graag voor u klaar.

Privacy en veiligheid

Delen op

Gerelateerde berichten

Toename van phishingmails leidt tot hogere cybercriminaliteit

Mailtjes verzonden vanuit de naam van collega’s of organisaties die vragen of je geld over…

Lees meer
NIS richtlijnen

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw organisatie?

Bent u al bekend met de NIS2-richtlijn? Deze Europese richtlijn voor cybersecurity is vorig jaar…

Lees meer

9 maanden gratis printen met Mirage ICT Services

Een verslag, nieuw contract of aantekeningen van de vergadering printen. Af en toe is het…

Lees meer

Alle voordelen van in de Cloud werken

Elk bedrijf heeft zijn eigen manier van werken en eigen platformen waar bestanden en documenten…

Lees meer
Back To Top