Ga naar hoofdinhoud

Als u veel gebruik maakt van Office 365 heeft u vast gelezen dat vanaf 1 juni ‘Macro’s’ standaard geblokkeerd gaan worden. Of u heeft vanuit een Office-programma zelf al een geel gekleurde pop-up gekregen, waarin stond ‘Security Warning’. De macro-functie waarmee veelgebruikte taken kunnen worden versneld, is helaas een ingang voor veel kwaadaardige criminelen gebleken. Om die reden verandert Microsoft de macro-instellingen in haar Office 365 programma’s per 1 juni aanstaande.

Macro’s blijken ingang voor veel cybercriminelen

Als u in Microsoft Word bepaalde taken vaak uitvoert is het invoeren van een macro een ideale manier om uw werkproces te versnellen, zo creëert u namelijk eigen sneltoetsen. Maar uit security-onderzoeken is gebleken dat cybercriminelen steeds meer malware verspreiden via macro’s in Word- en Excel-documenten. Ondanks de beveiligingen die Microsoft in de microfunctie heeft verwerkt weten hackers hoe ze het systeem kunnen omzeilen en de eindgebruiker te overtuigen om toch door te klikken. Op die manier kunnen ze op een slinkse manier malware op uw pc overdragen.

Wat doet Microsoft tegen macro-virussen?

Microsoft blokkeert per 1 juni 2022 in de Office-programma’s Word, Excel, Access, Visio en PowerPoint de macro’s. Als extra bescherming wordt een waarschuwing met een rode pop-up ‘Security risk’ afgegeven over een mogelijk gevaar van de onbekende macro die het door u geopende Microsoft-bestand bevat. Als u toch een macro wil inschakelen, moet u meerdere stappen doorlopen die Microsoft voorlegt.

Hoe herkent u bestanden met macro’s?

Het is goed om extra alert zijn op mogelijke macrovirussen wanneer u een Microsoft Office bestand ontvangt. Wanneer dit bestand een macro bevat, herkent u dit aan de extensienaam, de letter M komt er dan achter te staan. Een normaal Word document heeft de naam .DOCX maar als er een macro aan het bestand is toegevoegd verandert de extensie naar .DOCM. Als u dit .docm bestand opent, verschijnt een pop-up die u waarschuwt om voorzichtig met het document te zijn.

Wat als uw bedrijf macro’s gebruikt?

Bevatten uw bedrijfsonderdelen macro’s? Dit hoeft geen gevaar te zijn voor uw pc. Meestal zijn deze bestanden afkomstig van een vertrouwde omgeving. Wanneer u te maken heeft met onbekende bestanden afkomstig van het internet moet u voorzichtig te werk gaan en de stappen uitvoeren die Microsoft u uitlegt. Als u nog vragen heeft over deze verandering van Microsoft, neem dan contact op met onze Miragisten. Wij zijn bereikbaar via 020 – 752 22 89of per e-mail sales@mirage.nl 

MIrage is specialist voor Microsoft & Office 365. Wellicht interessant voor u:

Bron: Microsoft

microsoft office 365 blokkeert micro's

Delen op

Gerelateerde berichten

MFA-verify-check

MFA is onmisbaar voor elke organisatie

MFA, ofwel Multi-Factor Authentication. Heeft u daar wel eens van gehoord? Deze cyberbeveiliging heeft veel…

Lees meer
HR efficiënter inrichten

Hoe kan HR efficiënter worden ingericht?

Vaak komen door veel meer taken bij de afdeling HR te liggen dan in eerste…

Lees meer
Nieuwste_Macbook_Air_en_Pro_M2Chip

Nieuwe Macbook Air en Pro met superkrachtige M2 chip

U zal misschien al vernomen hebben dat Apple een nieuwe line-up aan Macbooks Pro en…

Lees meer

Maak kennis met accountmanager Aisha Habbout

Sinds vorige maand is Aisha Habbout werkzaam bij Mirage als accountmanager Telecom. Aisha woont in…

Lees meer
Back To Top