Skip to content

Als u veel gebruik maakt van Office 365 heeft u vast gelezen dat vanaf 1 juni ‘Macro’s’ standaard geblokkeerd gaan worden. Of u heeft vanuit een Office-programma zelf al een geel gekleurde pop-up gekregen, waarin stond ‘Security Warning’. De macro-functie waarmee veelgebruikte taken kunnen worden versneld, is helaas een ingang voor veel kwaadaardige criminelen gebleken. Om die reden verandert Microsoft de macro-instellingen in haar Office 365 programma’s per 1 juni aanstaande.

Macro’s blijken ingang voor veel cybercriminelen

Als u in Microsoft Word bepaalde taken vaak uitvoert is het invoeren van een macro een ideale manier om uw werkproces te versnellen, zo creëert u namelijk eigen sneltoetsen. Maar uit security-onderzoeken is gebleken dat cybercriminelen steeds meer malware verspreiden via macro’s in Word- en Excel-documenten. Ondanks de beveiligingen die Microsoft in de microfunctie heeft verwerkt weten hackers hoe ze het systeem kunnen omzeilen en de eindgebruiker te overtuigen om toch door te klikken. Op die manier kunnen ze op een slinkse manier malware op uw pc overdragen.

Wat doet Microsoft tegen macro-virussen?

Microsoft blokkeert per 1 juni 2022 in de Office-programma’s Word, Excel, Access, Visio en PowerPoint de macro’s. Als extra bescherming wordt een waarschuwing met een rode pop-up ‘Security risk’ afgegeven over een mogelijk gevaar van de onbekende macro die het door u geopende Microsoft-bestand bevat. Als u toch een macro wil inschakelen, moet u meerdere stappen doorlopen die Microsoft voorlegt.

Hoe herkent u bestanden met macro’s?

Het is goed om extra alert zijn op mogelijke macrovirussen wanneer u een Microsoft Office bestand ontvangt. Wanneer dit bestand een macro bevat, herkent u dit aan de extensienaam, de letter M komt er dan achter te staan. Een normaal Word document heeft de naam .DOCX maar als er een macro aan het bestand is toegevoegd verandert de extensie naar .DOCM. Als u dit .docm bestand opent, verschijnt een pop-up die u waarschuwt om voorzichtig met het document te zijn.

Wat als uw bedrijf macro’s gebruikt?

Bevatten uw bedrijfsonderdelen macro’s? Dit hoeft geen gevaar te zijn voor uw pc. Meestal zijn deze bestanden afkomstig van een vertrouwde omgeving. Wanneer u te maken heeft met onbekende bestanden afkomstig van het internet moet u voorzichtig te werk gaan en de stappen uitvoeren die Microsoft u uitlegt. Als u nog vragen heeft over deze verandering van Microsoft, neem dan contact op met onze Miragisten. Wij zijn bereikbaar via 020 – 752 22 89of per e-mail sales@mirage.nl 

MIrage is specialist voor Microsoft & Office 365. Wellicht interessant voor u:

Bron: Microsoft

microsoft office 365 blokkeert micro's

Delen op

Gerelateerde berichten

Toename van phishingmails leidt tot hogere cybercriminaliteit

Mailtjes verzonden vanuit de naam van collega’s of organisaties die vragen of je geld over…

Lees meer
NIS richtlijnen

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw organisatie?

Bent u al bekend met de NIS2-richtlijn? Deze Europese richtlijn voor cybersecurity is vorig jaar…

Lees meer

9 maanden gratis printen met Mirage ICT Services

Een verslag, nieuw contract of aantekeningen van de vergadering printen. Af en toe is het…

Lees meer

Alle voordelen van in de Cloud werken

Elk bedrijf heeft zijn eigen manier van werken en eigen platformen waar bestanden en documenten…

Lees meer
Back To Top