Skip to content

De laatste rage in ICT-beveiliging lijkt op het eerste gezicht eerder iets met Winnie de Pooh te maken te hebben dan met computers. Pardon, maar wat heeft honing te maken met ICT beveiliging? Best veel, zo blijkt. En het kan heel handig zijn voor uw bedrijf. Honeypots zouden meer en efficiënter moeten worden ingezet, voor een veiligere digitale omgeving voor iedereen.

Wat is een Honeypot dan precies?

Een honeypot is een computersysteem wat zich bewust kwetsbaar opstelt voor virussen, trojans en andere cyberaanvallen. Hierdoor krijgt de honeypot informatie over de aanvallen en kan door dit te analyseren mede de verspreiding tegengaan. Soms wordt een honeypot gebruikt om de gegevens van de hacker zelf te achterhalen. Vaak is in de honeypot trouwens gewilde informatie zoals wachtwoorden te vinden, om de hacker te lokken.

Voordelen van een honeypot

Voorkomen is beter dan genezen en met de informatie gehaald uit de honeypot, kan uw bedrijf veel voordeel doen. De verdediging tegen cyberaanvallen evolueert en wordt zo steeds beter. Ook is het makkelijker tussen al uw website bezoekers degene er uit te halen die kwaad willen. Ook hebben honeypots weinig ruis; firewalls en andere beveiliging pikken ook veel dingen op die er niet in horen, terwijl een honeypot alleen echte aanvallen opspoort en registreert. De bezoekersstroom kan worden onderverdeeld in gewone bezoekers de bezoekers die kwaad willen en afgaan op de honing.

Legale acties

Het enige nadeel van de honeypot zou kunnen zijn dat de wetten hierover nog niet volledig getest en ontwikkeld zijn. Mocht er schade ontstaan door de aanval, dan zou de hacker eventueel een proces kunnen aanspannen omdat er opzettelijk toegang is verleend tot een systeem dat eigenlijk beveiligd zou moeten zijn. De wet hier over is nog vaag, maar hackers zouden het kunnen gooien op uitlokking.

Meer informatie over honeypots?

Neem contact op met Mirage voor meer informatie over hoe virusscanners werken en hoe het effectief bij uw bedrijf kan worden ingezet.

 

 

 

 

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top