Skip to content

Het komende jaar staan cyber- en datasecurity als topprioriteit op de agenda van iedere IT-Professional. Dat blijkt uit het IT Trendsonderzoek van Supply Value. In de digitaliserende wereld veranderen veel technologieën in een razend tempo de manier waarop organisaties hun werkzaamheden uitvoeren. In het web van technologieën is het voor it-professionals belangrijk te weten wat de opkomende trends zijn voor het komend jaar. Het doel van het IT Trendsonderzoek is het ondersteunen van informatiemanagement en -technologieprofessionals bij het stellen van de belangrijkste prioriteiten en de juiste focus.

 

Digitale criminaliteit

Digitale dreigingen, cyberinbraken en datalekken komen nationaal en internationaal steeds vaker voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat alleen al binnen Nederland per jaar meer dan één miljoen individuele gebruikers getroffen worden door digitale criminaliteit. Ook bedrijven en organisaties zijn vaker het doelwit. Veel processen en systemen zijn gedigitaliseerd: onze afhankelijkheid neemt toe, terwijl weerbaarheid achterblijft. Deze combinatie maakt organisaties kwetsbaar voor digitale aanvallen, waardoor forse investeringen van zowel overheid als bedrijfsleven nodig zijn om deze kwetsbaarheid te verlagen.

 

Cybersecurity

Cybersecurity krijgt door de toenemende digitalisering van processen en systemen een steeds belangrijkere rol in de bescherming van organisaties tegen aanvallen. Deze bescherming bestaat uit een ‘harde’ en een ‘zachte’ kant. Bij een ‘harde’ aanval maakt de aanvaller gebruik van een ontwerp- of configuratiefout om de beveiliging te ontwijken. De harde bescherming bestaat bijvoorbeeld uit een firewall die toegang afschermt, maar ook ‘security by design’ waarin veiligheid van software vanaf het ontwerp een centrale rol speelt. Een ‘zachte’ aanval richt zich minder op de technologie, maar meer op de gebruiker. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van social engineering om gevoelige gegevens te verkrijgen via het slachtoffer of deze zelfs rechtstreeks te verleiden tot een financiële transactie.

 

Datasecurity

Datasecurity gaat over de bescherming van data tegen het bedoeld of onbedoeld inzien, aanpassen, vernietigen of lekken van data zonder autorisatie. Om dit te voorkomen, voorziet datasecurity in technische maatregelen gericht op fysieke beveiliging, administratieve controles en andere beschermingsmiddelen die toegang beperken. Hierin wordt vaak gebruik gemaakt van encryptietechnologie, back-ups, data masking en datavernietiging, maar denk ook aan devicemanagement om datalekken te voorkomen.

 

Security monitoring

Cyber- en datasecurity kennen veel toepassingen. Uit het IT Trendsonderzoek komen drie relevante toepassingen naar voren, namelijk security monitoring, emergency response en shared security. Preventieve beveiligingsopties zijn belangrijk. Ondanks dat deze opties steeds slimmer worden, groeit de kans dat deze worden omzeild. Het actief monitoren en bewaken van informatiesystemen, ook wel security monitoring, wordt daarom steeds belangrijker.

 

Emergency response

In het geval van een cyberaanval is het belangrijk om snel en gecoördineerd te reageren. Emergency response bestaat vaak uit een team dat in staat is snel beveiligingsinbreuken, datalekken en andere ernstige incidenten te onderzoeken en maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat de schade wordt beperkt. Vanwege het maatschappelijke belang coördineren veel landen emergency response ook op nationaal niveau.

 

Trendontwikkeling

Uit het IT Trendsonderzoek 2019 bleek al dat er behoefte is aan een betere bescherming van systemen en gegevens. Het groeiende belang van databeveiliging komt ook dit jaar sterk terug in het onderzoek. Zo ziet Supply Value een grotere prioriteit die in 2020 aan cyber- en datasecurity wordt gegeven en is er een groei van 71 naar 89 procent van professionals die veel tot heel veel prioriteit aan deze trend geven.

 

Commerciële gebruik

Ook andere onderzoeken laten zien dat de cyber- en datasecuritytrend zich verder ontwikkelt. 54 procent van de consumenten geeft aan net zo bezorgd te zijn over het commerciële gebruik van hun persoonlijke data en online-identiteit voor gepersonaliseerde doeleinden als over beveiligingsbedreigingen en hackers. Dit zou een belangrijk startpunt moeten zijn voor klantgeoriënteerde organisaties.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over cyber- en datasecurity? Of meer weten over wat Mirage hierin voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.

Update: 13/10/2020

 

Delen op

Gerelateerde berichten

Nieuwsbericht NIS2_jul2024

Is uw bedrijf klaar voor NIS2?

In ons nieuwsbericht van april vorig jaar kondigden we het al aan: de datum waarop…

Lees meer
Octiga Office 365 Security

Maatwerk in monitoring Office 365 omgeving met Octiga

De digitale wereld verandert continu en ook bedrijven blijven zich voortdurend ontwikkelen. Daarom zijn wij…

Lees meer
Nieuwsbericht Kevlarr DMARC

Voorkom dat anderen uit uw naam e-mails versturen

Je kunt er niet altijd op vertrouwen dat een afzender van een e-mail ook daadwerkelijk…

Lees meer
Beat the noise met de headsets van HP Poly

Beat the noise met de headsets van HP Poly

Poly, producent en leverancier van zakelijke oplossingen voor audio en video zoals videobars en headsets,…

Lees meer
Back To Top