Skip to content

De bitcoin is de laatste maanden steeds bekender en beruchter geworden. Maar wat is het precies en hoe houdbaar is deze stijgende koers? Bitcoin is een vorm van elektronisch geld wat alleen in virtuele vorm bestaat. Het is niet verbonden aan een bank, u kan er mee betalen zonder dat er een derde partij voor nodig is. Betaalt u voor een auto in euro’s dan regelt de bank dat uw euro’s bij de autodealer terechtkomen (dan wel in een transactie, dan wel geld in de vorm van briefjes of munten gemaakt door de bank.) Bij bitcoin gaat het direct naar de autodealer. Er is dus geen achterliggend systeem dat het geld beheert, het systeem is van iedereen.

Blockchain

Onlosmakelijk hieraan verbonden is de blockchain, de database die achter de bitcoin transacties hangt. De informatie hierin wordt versleuteld. De andere naam voor bitcoins is dan ook wel cryptovaluta. Transacties met bitcoins worden in blokjes opgeslagen (de blocks) in een netwerk van computers (genaamd nodes) en elke block bevat informatie over het vorige blokje, enzovoorts. Dit zorgt voor een lange onbreekbare en goed beveiligde ketting; de blockchain.

Het delven van bitcoins

Tijdens nieuwe transacties, moeten er ook wijzigingen gedaan worden in de database, de blockchain. Om dat te doen gaan de nodes aan de slag om een complexe puzzel op te lossen. De computer die als eerste de puzzel oplost krijgt als beloning nieuwe bitcoins, die dus weer het netwerk en de nodes aan het werk zetten. Een schijnbaar oneindig verhaal wat men het ‘delven van bitcoins’ noemt.

Bitcoins tot in den oneindigheid?

Toch zit er een maximum aan dit delvingsproces, het netwerk kan maar tot 21 miljoen bitcoins genereren. Men verwacht dat dit maximum in 2140 wordt bereikt. Maar vraag en aanbod is nu al erg in ontwikkeling, dus dat jaartal zal niet het einde zijn van de bitcoins. Meer en meer webshops en winkels accepteren deze valuta en ook onderling tussen familie en vrienden wordt er steeds gebruik gemaakt van bitcoins om transacties te doen.

Risico’s van bitcoins

Is het echt wat waard of is het een hype? Stijgt de koers omdat men bang is de bitcoinboot te missen? Komt er een crash of niet? In 2013 crashte bitcoin ook ineens, tot dat de koers weer steeg in mei. Het is een onvoorspelbare munt, dat is een ding dat zeker is. De technologie is ook jong wat het niet makkelijk maakt. Soms zijn er nog technische problemen tussen transacties en omwisselingen. Ook is er kennis voor nodig om goed te handelen in deze crypto currency dus bezint voor u begint! Kortom, houdt u van spanning en heeft voldoende kennis, waarom niet?

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top