Skip to content

GandCrab heeft zich snel verspreid! Deze kwaadaardige software blokkeert of versleutelt uw bestanden. Pas als u losgeld (ransom) betaalt zou u de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken.

Ransomware virus GandCrab

GandCrab is een gijzelvirus (ransomware) dat de laatste periode zeer actief verspreid wordt in Nederland. De ransomware wordt onder meer verspreid via bijlagen in e-mails. De meest populaire manier hiervan is het verstoppen van het GandCrab virus in een sollicitatie, die via een e-mail naar bedrijven wordt opgestuurd. Ook stoppen criminelen de ransomware in betaalde software die illegaal op het internet wordt aangeboden. De gebruiker denkt gratis een betaald programma te downloaden, maar tijdens de installatie worden alle bestanden gegijzeld.

Zowel bij de variant die per e-mail wordt verstuurd als bij de software-download wordt de computer van de gebruiker gegijzeld. Vervolgens worden de bestanden geblokkeerd en kunt u pas na het bestalen van een bedrag van 1000 euro weer toegang krijgen tot uw gegevens. Daarnaast wordt er een deadline ingesteld van 48 uur. Wanneer de betaling niet binnen de tijdslimiet is voldaan, wordt het bedrag verdubbeld. De betaling dient te worden betaald in de cryptovaluta Bitcoin of Dash.

Hoe voorkomt u cyberaanvallen zoals GandCrab?

Er zijn inmiddels veel slachtoffers van deze ransomware aanval. De verwachting is dat de komende tijd meer Nederlandse computers worden gegijzeld door GandCrab. Hoe kunt u voorkomen dat uw bedrijf slachtoffer wordt van deze cyberaanval?

  1. Installeer updates van uw besturingssysteem.
  2. Bezoek of open geen verdachte websites/webshops en e-mailbijlagen.
  3. Optimaliseer de beveiliging van uw ICT-omgeving.
  4. Zorg voor een actuele, volledige (online) back-up van uw belangrijkste bestanden.
  5. Neem in geval van een gijzelvirus direct contact op met onze supportdesk.

Advies en ondersteuning over ransomware

Heeft u nog vragen over GandCrab of wilt u advies hoe u uw ICT-omgeving, applicaties en belangrijke data kunt beveiligen en beschermen? Mirage helpt u graag. Wij hebben een brede, maar ook diepgaande ICT kennis en ervaring. Deze kennis stelt ons in staat om vrijwel alle ICT- en resourcing problemen efficiënt en effectief op te lossen.

GandCrab | Mirage

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top