Skip to content

Malware is helaas een hot topic van 2017. Na de massale aanval in mei van WannaCrypt kwam deze maand de aanval van een op Petya lijkend virus dat onder meer Maersk in Rotterdam onderuithaalde en veel problemen creëerde in Oekraïne. De malware die prompt NotPetya werd genoemd, versleuteld computers waardoor ze onbruikbaar worden. En het graaft zich diep in via een besmet systeem bij netwerken, waardoor de andere computers op dat netwerk ook besmet raken.

Virusscanner

Mirage is dag en nacht bezig met het beveiligen van uw IT. Op uw server staat een geavanceerde virusscanner geïnstalleerd die veel virussen tegenhoudt. Op dit moment, met de recente ransomware in gedachte, is het probleem dat dit soort ransomware misbruikt maakt van de beveiliging of encryptie van uw computer en het laten werken als een virus. Men noemt dit cryptoware.

Backups

Bijna elke nacht wordt er van uw systeem een back-up gemaakt. Deze back-up controleren wij ook dagelijks. Mocht er dus een probleem zijn met uw systeem dan kunnen wij een zeer recente back-up van uw systeem herstellen zodat uw bedrijf weer kan werken.

Spamfilter

Uw mail gaat altijd door een spamfilter bij Mirage en deze spamfilter wordt up to date gehouden. Deze spamfilter houdt veel, maar helaas niet alles tegen. De mails die er wel doorheen komen zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Hier moet het menselijk verstand in actie komen! Daarom geeft Micky Cornelis van Mirage enkele tips om gevaarlijke e-mails te herkennen.

Controleer de afzender

Check het e-mail adres van de afzender. Een naam is makkelijk te vervalsen maar een echt e-mailadres niet. Vaak ziet u hier al inconsequent gebruik van de bedrijfsnaam of een naam die helemaal niet overeenkomt met de afzender. Dit is de eerste aanwijzing.

Aanhef

Ook uit de aanhef van de e-mail kan u opmaken of het hier om een correcte mail gaat of niet. Vaak wordt u met algemene termen aangesproken als meneer of mevrouw. terwijl een bedrijf waar u echt klant bent tegenwoordig uw achternaam en soms zelfs voornaam weten en dus gebruiken.

Persoonsgegevens

Wordt er gevraagd om uw gegevens te controleren of aan te vullen, let dan op! Vaak moet u op een link klikken die niet veilig is. Bel het bedrijf of de instantie liever op om te controleren dat dit inderdaad het geval is en regel het dan via telefoon.

Taalgebruik en vormgeving

Het tijdperk dat een spam mail ontdekt kon worden omdat er veel taalfouten in stonden is helaas voorbij. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Lees en bestudeer de e-mail dus goed, en leg desnoods een eerdere e-mail van deze instantie ernaast om te controleren of het gaat om een correcte mail.

Links

Links in nepmails zorgen er voor dat de schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd. Klik dus nooit zomaar op een link! U kunt de link controleren door zonder erop te klikken de cursor over de link te bewegen en te kijken welk adres er verschijnt. Staat hier geen adres in wat u herkent? Niet klikken!

Mocht u niet zeker weten of het gaat om een veilige e-mail, verwijder de mail of stuur hem aan ons door. Wij kunnen nakijken of het een veilige e-mail is en indien nodig onze spamfilter aanpassen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op!

Toch geïnfecteerd?

Bij het (opnieuw) starten krijgt u dan meestal eerst een zwart of zelfs blauw scherm te zien waarin tekst verschijnt. Zie figuur 1 & 2. Mocht u dit zien die ziet houdt dan de aan/uit-knop net zo lang ingedrukt totdat de computer zich gelijk uitschakelt of koppel de stroom los. En neem direct contact op met Mirage natuurlijk!

 

 

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top