Skip to content

Onderzoek van het Digital Trust Center (DTC) toonde onlangs aan dat maar liefst 58% van de middelgrote Nederlandse bedrijven en organisaties die in 2023 slachtoffer werden van een ransomware-aanval, niet beschikten over een back-up.

Uit dit Jaarbeeld Ransomware 2023 kwam bovendien naar voren dat meer dan een derde van deze incidenten vooral de sectoren ‘industrie’ en ‘handel’ betroffen. Zij blijken dus het vaakst slachtoffer van een ransomware-aanval te zijn.

Hoe is een dergelijke aanval van cybercriminelen te voorkomen?

Allereerst vertellen we u wat ransomware is en op welke manieren dit bij de hierboven genoemde bedrijven is binnengekomen. Ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd, is een chantagemiddel dat hackers online gebruiken. Ze proberen toegang tot een bedrijfsnetwerk te krijgen en via een computervirus worden vervolgens bedrijfsgegevens gekaapt en versleuteld in de hoop losgeld van het betreffende bedrijf te ontvangen om deze gegevens weer vrij te geven.

Misbruik van kwetsbaarheden en beveiligingslekken zijn toegangsdeur

In ongeveer een derde van de gevallen bleken het misbruiken van kwetsbaarheden en beveiligingslekken de toegangsdeur te zijn. Bij 28% ging het om een onrechtmatige login via een geslaagde phishingaanval waarbij logingegevens zijn buitgemaakt zijn of via een gekraakt wachtwoord.

Voorkomen met eenvoudige maatregelen

Dergelijke vormen van ongeoorloofde toegang tot uw bedrijfsnetwerk zijn eenvoudig te voorkomen met maatregelen als het op tijd (laten) uitvoeren van updates, het gebruik van multifactorauthenticatie voor het verifiëren van gebruikers en de keuze voor sterke, unieke wachtwoorden.

Betaal geen losgeld

Gelukkig bleek uit het onderzoek ook dat slechts een klein deel het losgeld betaalde. Het is namelijk geen garantie dat u uw gegevens daadwerkelijk én onveranderd terugkrijgt. Bovendien wordt het vanuit de overheid afgeraden. Enerzijds om een sterk signaal naar de cybercriminelen af te geven en anderzijds omdat het risico op herhaling bij betalen hoog is.

Een goede back-up strategie is cruciaal

Het onderzoek toonde echter ook aan, dat nog niet eens de helft van de getroffen bedrijven beschikte over een back-up van hun gegevens. Iets wat zeer alarmerend is, want hier bij Mirage weten we dat juist een goede back-up strategie cruciaal is en ervoor zorgt dat uw bedrijf na een incident snel kan herstellen.

Laat Mirage uw gegevens beschermen en beschikbaar houden

Behoort u ook tot die grote groep ondernemers, die nog steeds onvoldoende cyberweerbaarheidsmaatregelen zoals een goede back-up neemt? Mirage heeft diverse oplossingen voor het beveiligen van uw bedrijfsnetwerk en beschikbaar houden van uw bedrijfsdata.

Neem contact op voor meer informatie over onder andere antivirusoplossingen, regelmatige back-ups en meervoudige authenticatie. Onze Miragisten vertellen er graag alles over.

Meer lezen over dit onderzoek van het Nationaal Cyber Security Centrum? Dat kan hier.

Liever direct iets doen aan ongeoorloofde toegang in uw bedrijfsnetwerk en een goede back-up van uw gegevens? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

 

Bron: Digital Trust Center, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Nieuwsbericht_backup ontbrak bij meerderheid

Delen op

Gerelateerde berichten

Nieuwsbericht NIS2_jul2024

Is uw bedrijf klaar voor NIS2?

In ons nieuwsbericht van april vorig jaar kondigden we het al aan: de datum waarop…

Lees meer
Octiga Office 365 Security

Maatwerk in monitoring Office 365 omgeving met Octiga

De digitale wereld verandert continu en ook bedrijven blijven zich voortdurend ontwikkelen. Daarom zijn wij…

Lees meer
Nieuwsbericht Kevlarr DMARC

Voorkom dat anderen uit uw naam e-mails versturen

Je kunt er niet altijd op vertrouwen dat een afzender van een e-mail ook daadwerkelijk…

Lees meer
Beat the noise met de headsets van HP Poly

Beat the noise met de headsets van HP Poly

Poly, producent en leverancier van zakelijke oplossingen voor audio en video zoals videobars en headsets,…

Lees meer
Back To Top