Skip to content

De overstap naar de cloud is bij veel bedrijven begonnen bij slechts één persoon met een visie. Het idee is ergens ontstaan en langzaamaan verspreidt het zich door het bedrijf. Maar wilt u ook de overstap daadwerkelijk gaan maken, dan is het handig om een plan te hebben om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen. Mirage zet 10 tips op een rij.

1. De neuzen dezelfde kant op

Voor dat het plan wordt doorgevoerd is het raadzaam de neuzen allemaal dezelfde kant op te krijgen. Op elk niveau moet men zich er van bewust zijn dat er een ingrijpende verandering gaat plaatsvinden, maar ook dat deze verandering beter is voor het bedrijf. Organiseer met de verschillende groepen in het bedrijf vergaderingen, die meestal worden geleidt door de ICT-manager en communiceer een heldere boodschap over het waarom en hoe van deze stap. Bepaal ook van te voren welk plan en welke aanpak er gebruikt gaat worden.

2. Ken de cijfers

Denk na over het kostenplaatje. Dit moet goed te onderbouwen zijn. Helaas is er geen simpele berekening om te zien of werken met de cloud besparend gaat zijn ten opzichte van werken zonder de cloud, er zijn helaas te veel variabelen. Het is wel belangrijk om te kijken op welke gebieden de invloeden direct te merken zijn, en welke cloudoplossing hier het beste op aansluit. De manier waarop je de cloud inzet bepaalt of het financieel aantrekkelijk is. Mirage kan hierbij helpen! Samen zoeken we de meeste efficiënte oplossing voor u.

3. Vind overeenstemming

Zelfs de kleinste tegenstand werkt averechts. Zorg dus dat iedereen het eens is met het besluit. Hulp van bovenaf kan hier bij helpen.

4. Zorg voor een cloud-team

Als de beslissing is genomen, zorg er dan voor dat er een cloudkernteam wordt geformeerd. Het zal een groep mensen zijn die het aanspreekpunt worden voor de uitrol van het plan. Een vitale rol in het laten slagen van de integratie van de cloud in uw bedrijf.

5. Planning

Met het kernteam in plaats kan er over de details van de planning worden besloten. Het totaalplaatje moet hierbij niet uit het oog verloren worden. Het uittekenen en in kaart brengen van de huidige situatie is dan ook belangrijk. Het mappen van applicaties, processen en relaties is de eerste stap. Zodra dit inzichtelijk is, kan men beginnen met het planning van de overstap.

6. Bekijk de security

Voor dat er ook maar iets verandert, zal je eerst moeten kijken naar wat uw security profiel wordt. Welke standaarden wilt u hanteren? Wij kunnen u helpen bij uw keuze!

6. Controleer schaalbaarheid

Weet dat de toekomst misschien veel meer online data gaat vragen. Controleer hoe groot je cloud-omgeving moet zijn om de diverse software-omgevingen en data op te slaan.

7. Rustig aan

Ga niet direct all-in, maar doe het stapje voor stapje. Als eerst de makkelijker bereikbare onderdelen worden overgezet, kan er een werkbaar proces worden geformuleerd wat van toepassing is op de lastigere applicaties.

8. Automatiseer

Zorg er voor dat alles wat geautomatiseerd kan worden, automatisch gebeurd. Behalve dat handmatige processen kunnen leiden tot fouten, zorgt het automatische proces er voor dat u zich kan concentreren op belangrijke zaken.

9. Klaar voor grootschalige migratie

Bepaal welke apps naar de cloud kunnen, en welke niet. Je kan hierin vier categorieën onderscheiden: rehost, replatform, refactor en replace. Met dit in het achterhoofd, kan u met een gerust hart de cloud induiken!

 

Update: 23/10/2019
Bron: CIO

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top