Skip to content

Openbare Wi-Fi is beschikbaar in winkelcentra, op luchthavens, in restaurants, in het openbaar vervoer en in nog veel meer openbare ruimtes, maar deze verbinding is niet beveiligd. Deze netwerken worden dagelijks gebruikt door miljoenen mensen. De meesten zijn zich er niet van bewust dat deze openbare Wi-Fi niet veilig is. Als u openbare Wi-Fi gebruikt zonder voldoende beveiliging, lopen uw online identiteit en geld in gevaar. Wanneer u toch gebruik wilt maken van openbare wifinetwerken, moet u ervoor zorgen dat u dat zo veilig mogelijk doet. Mirage deelt een aantal handige tips die u kunt raadplegen om uzelf te beschermen op openbare, maar onbeveiligde WiFi-netwerken.

#1 Controleer het netwerk; configureer en schakel delen uit

Hackers worden steeds slimmer, maar u kunt ze alsnog voor zijn. Hoe? Lees de netwerknaam zorgvuldig en vraag indien mogelijk een werknemer van het bedrijf of de link legitiem is. U kunt daarnaast ook het IP-adres van de aanbieder vragen. Na het controleren van het netwerk, schakelt u de optie voor het delen van bestanden uit.

#2 Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) is de veiligste optie om openbare netwerken te gebruiken. Het is een van de handigste manieren om uw gegevens te beveiligen wanneer u aangemeld bent op openbare netwerken. VPN’s versleutelen uw dataverkeer en functioneren als een ‘beschermende tunnel’ tussen de browser en de server. De gegevens die door deze tunnel gaan, zijn niet te onderscheppen door een hacker. Een ander bijkomend voordeel van VPN’s is dat ze uw IP-adres verbergen met een eigen IP-adres van een andere locatie. Zo bent u bijvoorbeeld fysiek in Nederland, terwijl uw VPN aangeeft dat u zich op een andere locatie bevindt.

#3 Gebruik HTTPS

Wanneer u geen toegang heeft tot een VPN, kunt u ook alleen versleutelde websites bezoeken. Deze websites helpen uw gegevens te beschermen tegen dreigingen. Kijk of er HTTPS aan het begin van het webadres staat. Dit betekent namelijk dat de verbinding tussen de browser en de webserver versleuteld is, zodat gegevens die naar de website verzonden worden, beschermd zijn tegen spionage en manipulatie.

#4 De firewall ingeschakeld houden

Door de firewall in te schakelen, kunnen hackers geen ongeautoriseerde externe toegang krijgen tot het systeem. Een firewall biedt geen complete beveiliging, maar zou wel altijd ingeschakeld moeten zijn. Deze werkt ook als een barrière om uw apparaat te beschermen tegen malware dreigingen. Door bepaalde soorten gegevens te blokkeren, beveiligt de firewall uw computer of netwerk en beschermt deze uw gegevens tegen aanvallen.

#5 Gebruik antivirus

Antivirus kan u helpen beschermen wanneer u openbare Wi-Fi gebruikt door het detecteren van malware die in uw systeem probeert binnen te dringen. Gebruik altijd de laatste versie van de anti-virus-software die op uw apparaat is geïnstalleerd. Er wordt een waarschuwing weergegeven wanneer een bekend virus op uw apparaat wordt geladen of als er verdachte activiteiten plaatsvinden.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen of heeft u hulp nodig wat betreft uw online veiligheid? Neem dan contact op met Mirage!

Update: 10/01/2020

 

tips voor veilig wifi gebruik

Delen op

Gerelateerde berichten

KPN stopt met 3G

KPN stopt met 3G

Vanaf 31 maart 2022 is KPN definitief gestopt met 3G. Steeds minder mensen maken gebruik…

Lees meer
Back To Top